Smak zmiany. Nowe formy organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej - Wojciech Goszczyński

Smak zmiany. Nowe formy organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej

4.00 Oceń książkę!

Autor: Wojciech Goszczyński

Wydawnictwo: SCHOLAR
ISBN: 9788373837072
EAN:
Format: 148 x 216
Oprawa: twarda
Stron: 284
Data wydania: 2014-04-15
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
27.99
książka
32.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. (...) Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce. Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących.
Z przedmowy Jerzego Wilkina.

Książka "Smak zmiany. Nowe formy organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej"
Wojciech Goszczyński