Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku - Biruta Markuza

Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku

4.00 Oceń książkę!

Autor: Biruta Markuza

Wydawnictwo: Zysk i S-ka (uprz)
ISBN: 9788375068900
EAN:
Format: 145 x 205
Oprawa: twarda
Stron: 388
Data wydania: 2013-03-25
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
22.99
książka
26.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny - od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni, naci, kory i larw w niej żyjących). Po lekturze tej książki warto się zadumać, czy można beztrosko wyrzucać stary chleb, wylewać serwatkę, marnować nać selerów, pietruszki itp. W tropiku ziarnko ryżu jest święte - tak jak w Polsce święta była kiedyś nawet zeschła skibka chleba.

Książka dostarcza informacji o odmiennych od naszego sposobach odżywiania się - egzotycznych, nowych, może się przydać komuś, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest przecież zawsze sprawą ważną. Zapraszamy na wspólną wyprawę w krainy smaków nieznanych.

Książka "Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku"
Biruta Markuza