Śląska kucharka doskonała - Łabońska Elżbieta

Śląska kucharka doskonała

4.00 Oceń książkę!

Autor: Łabońska Elżbieta

Wydawnictwo: VIDEOGRAF II
ISBN: 9788371836671
EAN: 9788371836671
Format: 241 x 164 x 20
Oprawa: Twarda
Stron: ...
Data wydania: 2009
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
25.50
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Przydatny poradnik dla miłośników kuchni regionalnych. W pierwszym rozdziale autorka przedstawia rolę kuchni w tradycyjnym śląskim domu. Opisuje typowe sprzęty, zwyczaje panujące w śląskich rodzinach, podział obowiązków, sposób spędzania wolnego czasu. Opowiada, jak funkcjonowała spiżarnia, jak gromadzono zapasy na zimę, jak przygotowywano przetwory z warzyw i owoców, jak przebiegało świniobicie. Podaje też przepisy na domowe wyroby wędliniarskie i przetwory na zimę. Główną część poradnika tworzą przepisy kulinarne na różne okazje: na co dzień, na niedzielę, na okres postu i na przednówek, na święta, na uroczyste spotkania towarzyskie, na uroczystości rodzinne. Oprócz potraw, które powszechnie kojarzą się ze śląską kuchnią, autorka przypomina wiele zapomnianych już zup, sałatek, czy dań mięsnych. Wstęp do książki napisała prof. Dorota Symonides ? wybitna znawczyni historii i kultury Śląska.

Książka "Śląska kucharka doskonała"
Łabońska Elżbieta