Pory roku na talerzu - Krystyna Gierszewska

Pory roku na talerzu

4.00 Oceń książkę!

Autor: Krystyna Gierszewska

Wydawnictwo: Bernardinum
ISBN: 9788378232537
EAN:
Format: 170 x 240
Oprawa: twarda
Stron: 244
Data wydania: 2013-10-10
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
29.49
książka
32.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej ? a co za tym idzie ? niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.
Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej ?Pory roku na talerzu? jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia ? bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki (?Tradycyjne smaki Kociewia? 2007, ?Dawne smaki Kociewia? 2010) ? wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań.
Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.

Książka "Pory roku na talerzu"
Krystyna Gierszewska