Poradnik żywieniowy Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów - Cichocka Aleksandra

Poradnik żywieniowy Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

4.00 Oceń książkę!

Autor: Cichocka Aleksandra

Wydawnictwo: Medyk
ISBN: 9788364045660
EAN: 9788364045660
Format: 235 x 165 x 5
Oprawa: Miękka
Stron: ...
Data wydania: 2018
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
27.97
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i "złego" cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie "dobrego" cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.
Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
• z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
• z zaburzeniami metabolicznymi,
• z cukrzycą, zwłaszcza typu 2,
• z niedoczynnością tarczycy,
• z chorobą nerek,
• przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.

Książka "Poradnik żywieniowy Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów"
Cichocka Aleksandra