Piwo flaki garnuszkowe petersburskie bliny i kawior astrachański - Mirosław Jaskulski

Piwo flaki garnuszkowe petersburskie bliny i kawior astrachański

4.00 Oceń książkę!

Autor: Mirosław Jaskulski

Wydawnictwo: Księży Młyn
ISBN: 9788377291658
EAN:
Format: 205 x 290
Oprawa: twarda
Stron: 230
Data wydania: 2012-12-01
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
51.99
książka
60.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Książka Mirosława Jaskulskiego Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łódzkiej do 1918 r. jest wyjątkowa, ponieważ po raz pierwszy w jednej publikacji przestawiona została szczegółowa historia gastronomii łódzkiej.
Autor podzielił książkę na trzy części: Gastronomia w okresie przedrozbiorowym, Szynkarstwo łódzkie w pierwszej połowie XIX wieku, Gastronomia łódzka na przełomie XIX i XX wieku. Mirosław Jaskulski w przystępny i ciekawy sposób omawia zmiany, które na przestrzeni lat zachodziły w łódzkich karczmach, np. stosunek do klienta, zawartość menu, warunki sanitarne. Przedstawione zostały także osoby związane z gastronomią. Autor przygotował ich szczegółowy spis, znajdujący się na końcu książki.
Nie brakuje też ciekawostek, część z nich z pewnością zaskoczy czytelnika, jak np. śniadaniowe menu w lokalu "Rektyfikacji Warszawskiej" (ul. Piotrkowska 10) z października 1898 roku: poniedziałek - żur na kiełbasie z ziemniakami (barszcz polski), wtorek - kołduny litewskie na bulionie, środa - golonka z grochem purée, czwartek i niedziela - flaki garnuszkowe z grzankami, piątek - ryba po żydowsku i pierogi leniwe, sobota - pierożki z mięsem.
Unikatowe zdjęcia, dopełniające całości, pozwolą czytelnikom przenieść się w czasie. Przeszłość została zatrzymana na czarno-białych fotografiach.

Książka "Piwo flaki garnuszkowe petersburskie bliny i kawior astrachański"
Mirosław Jaskulski