Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu - Łukasz Modelski

Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu

4.00 Oceń książkę!

Autor: Łukasz Modelski

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
ISBN: 9788308054864
EAN:
Format: 234 x 167
Oprawa: miękka
Stron: 288
Data wydania: 2014-11-25
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
38.99
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Słony, słodki, gorzki, kwaśny i... UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć, amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka - restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum - laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi - blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré - piewca powolności, Carlo Petrini - twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson - Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert - autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski - kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz - sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean - smakosz whisky, Côme de Chérisey- dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault Millau, Daniele Mazet-Delpeuch - osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier - prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu "piątego smaku". Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to "wyśmienitością". Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To "umami" - smak "pełny", "domykający" inne smaki. Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców. To więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!

Książka "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu"
Łukasz Modelski