Od konsumpcji do konspiracji czyli warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944 - Anna Strzeżek

Od konsumpcji do konspiracji czyli warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944

4.00 Oceń książkę!

Autor: Anna Strzeżek

Wydawnictwo: Trio
ISBN: 9788374363068
EAN:
Format: 145 x 205
Oprawa: miękka
Stron: 232
Data wydania: 2012-08-08
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
25.99
książka
34.50zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Bary, restauracje i kawiarnie od zawsze pełniły istotną rolę w życiu społeczeństwa. Tu plotkowano, jedzono, wymieniano się informacjami, odpoczywano. Bywanie w lokalach stało się standardem. Wojna, która gwałtownie wtargnęła w życie Polaków, wymusiła pewne przemiany w ich codziennej egzystencji. Wielu mieszkańców Warszawy jednak nie zrezygnowało z odwiedzania kin, rewii, lokali gastronomicznych i prowadzenia, choć w minimalnym stopniu, przedwojennego życia towarzyskiego W tym czasie restauracje, bary i kawiarnie zaczęły pełnić dodatkowe funkcje (m.in. komórki konspiracyjne i "czarnorynkowa kawiarniana giełda"). Ciekawostką są też informacje dotyczące funkcjonowania lokali "Nur für Polen" i "Nur für Deutsche". Praca stanowi również opis codziennej działalności zakładów, czyli m.in. zaopatrywania się w jedzenie, tworzenia menu itp. Znaleźć tu też można charakterystykę gości oraz kelnerów pracujących w stołecznych gastronomikach.

Książka "Od konsumpcji do konspiracji czyli warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944"
Anna Strzeżek