Nobel dla papryki - Olszański Tadeusz

Nobel dla papryki

4.00 Oceń książkę!

Autor: Olszański Tadeusz

Wydawnictwo: Studio Emka
ISBN: 9788362304226
EAN: 9788362304226
Format: 225 x 150 x 15
Oprawa: Twarda
Stron: 128
Data wydania: 2011
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
21.97
książka
22.99zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z niewielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty ? jak tyś to zrobił? ? skłoniły mnie do napisania książki. Nobel dla papryki nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach dosłownie od kuchni. I o tym, za co profesor Albert Szentgyörgyi w 1937 roku, jako pierwszy węgierski uczony, dostał nagrodę Nobla! No i książka zrobiła karierę, ukazała się w kilku nakładach, w ponad 100 tysiącach egzemplarzy!
A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami ? wznowienie, a właściwie nowa wersja Nobla dla papryki, spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i osobiście sprawdzonym przepisom węgierskich potraw! Od gulaszu po naleśniki Gundela. Jó étvágyat, czyli smacznego!
Tadeusz Olszański

Książka "Nobel dla papryki"
Olszański Tadeusz