Mała historia kuchni Dzieje się je - Modelski Łukasz

Mała historia kuchni Dzieje się je

4.00 Oceń książkę!

Autor: Modelski Łukasz

Wydawnictwo: Bajka
ISBN: 9788365479570
EAN: 9788365479570
Format: 310 x 280 x 10
Oprawa: Twarda
Stron: ...
Data wydania: 2020
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
38.47
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji "Mała historia kuchni" to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent - jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.

Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?
Jaką drogą - wraz z łączeniem dynastii - wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?
Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?
Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?
Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?
Gdzie mieściły się stolice smaku?
Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?
Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!

Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów. 

Łukasz Modelski - historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu - o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program "Droga przez mąkę"). Jego mistrzowsko przedstawioną "Małą historię kuchni" - wplecioną w Wielką Historię - czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.

Książka "Mała historia kuchni Dzieje się je"
Modelski Łukasz