Łódzka kuchnia czterech kultur / The Lodz Cuisine of Four Cultures - Agata Zarębska; Izabella Borowska

Łódzka kuchnia czterech kultur / The Lodz Cuisine of Four Cultures

4.00 Oceń książkę!

Autor: Agata Zarębska; Izabella Borowska

Wydawnictwo: Księży Młyn
ISBN: 9788377292891
EAN:
Format: 210 x 270
Oprawa: twarda
Stron: 96
Data wydania: 2015-10-14
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
29.99
książka
34.47zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Dziedzictwo Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień ndash; łoacute;dzka kuchnia. Choć nawet przez mieszkańcoacute;w ziemi obiecanej kojarzona jest jedynie z kilkoma popularnymi potrawami, to warto przyjrzeć się bliżej jej wielokulturowemu bogactwu. Książka prezentuje przepisy na ponad 30 potraw wywodzących się z kuchni niemieckiej, żydowskiej, rosyjskiej i polskiej, ktoacute;re jadało się w przedwojennej Łodzi. Od skromnych i ubogich dań podawanych w domach pracownikoacute;w fabryk poprzez sezonowe potrawy z wiejskich chałup aż po wyszukane przysmaki z fabrykanckich stołoacute;w. Niektoacute;re z nich są dobrze znane i chętnie gotowane do dziś, jak zalewajka czy prażoki, a inne, jak rosyjski razsolnik czy niemiecki wellfleisz, odkrywamy na nowo. Wszystkie propozycje opracowane zostały na podstawie tradycyjnych przepisoacute;w przez najlepszych łoacute;dzkich szefoacute;w kuchni, ktoacute;rzy nadali im nowoczesny charakter.

Książka Łoacute;dzka Kuchnia Czterech Kultur pozwoli czytelnikom nie tylko lepiej poznać tradycyjną łoacute;dzką kuchnię, ale także przywroacute;ci zapomniane dania na nasze stoły.

***

The heritage of Lodz of four cultures includes not only impressive factory buildings and beautiful architecture of tenement houses, but also something that we encounter every day - Lodz cuisine. Even though the residents of the Promised Land associate the cuisine with only a few popular dishes, it is worth taking a closer look at its multicultural richness. Included here are recipes for more than thirty delicious dishes derived from German, Jewish, Russian, and Polish cuisine, eaten in a pre-war Lodz. Starting from modest and poor meals served in the homes of factory employees through seasonal dishes from rural cottages to the sophisticated delights from factory owners' tables. Some of them are well known and are willingly cooked until today, such as zalewajka or prażoki, and other dishes, like Russian razsolnik or German wellfleisz, which we now rediscover. All proposals have been developed based on traditional recipes by top chefs from Lodz who provided them with modern character.

The Lodz Cuisine of Four Cultures will allow readers not only to better understand the Lodz traditional cuisine, but will also restore the forgotten dishes to our tables.

Książka "Łódzka kuchnia czterech kultur / The Lodz Cuisine of Four Cultures"
Agata Zarębska; Izabella Borowska