Literatura od kuchni - Bogusław Deptuła

Literatura od kuchni

4.00 Oceń książkę!

Autor: Bogusław Deptuła

Wydawnictwo: W.A.B.
ISBN: 9788377478103
EAN:
Format: 145 x 205
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Stron: 320
Data wydania: 2013-06-26
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
25.99
książka
27.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu?

Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej?

Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie - daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza?

Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej "magdalenki" spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta?

Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa

pisanego z jedzeniem - to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej, w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki,

aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe, czasem zupełnie fantastyczne, jak niewiniątko

w tarapatach, misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie, wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora.

Lektura obowiązkowa każdego smakosza. Palce lizać!

Książka "Literatura od kuchni"
Bogusław Deptuła