Kuchnia w Europie doby nowożytnej jeść i pić XVI-XIX wiek - P. Meyzie

Kuchnia w Europie doby nowożytnej jeść i pić XVI-XIX wiek

4.00 Oceń książkę!

Autor: P. Meyzie

Wydawnictwo: Mówią Wieki
ISBN: 9788386156481
EAN:
Format: 165 x 235
Oprawa: miękka
Stron: 276
Data wydania: 2013-01-11
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
27.99
książka
30.00zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Autor ze swadą kreśli obraz epoki wielkich zmian - od odkrycia Nowego Świata po Rewolucję Francuską - widzianych z perspektywy stołu. Przy stole tym protestancka asceza spotykała się z frywolnością libertynów, a sztuka kulinarna - z wielką polityką.

Jak kawa, herbata i czekolada zdobywały uznanie Europejczyków? Którędy rozprzestrzeniały się wpływy kuchni włoskiej i francuskiej? Gdzie stołowali się dawni podróżni? Kiedy ukształtowały się tak dzisiaj hołubione regionalne tradycje kulinarne? Jakimi produktami spożywczymi się kiedyś obdarzano, a jakie służyły za łapówki? To tylko kilka z wielu pytań, na które można znaleźć odpowiedź w tej książce.

Czytelnika polskiego przekładu z pewnością ucieszy, że autor, choć pisze głównie o Europie Zachodniej, nie pomija Rzeczypospolitej szlacheckiej.

Książka "Kuchnia w Europie doby nowożytnej jeść i pić XVI-XIX wiek"
P. Meyzie