Kuchnia francuska 214 potraw - Vially Anais

Kuchnia francuska 214 potraw

4.00 Oceń książkę!

Autor: Vially Anais

Wydawnictwo: Ad Oculos
ISBN: 9788360222720
EAN: 9788360222720
Format: 150 x 110 x 20
Oprawa: Miękka
Stron: 128
Data wydania: 2008
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
5.50
książka
6.01zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Kuchnia francuska - uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.

Najważniejszą zasadą obowiązującą we Francji jest wysoka jakość produktów i ich świeżość, w związku z czym nadal popularne jest robienie zakupów na targach albo w małych sklepikach, choć dużą popularnością cieszą się także supermarkety.

Książka "Kuchnia francuska 214 potraw"
Vially Anais