Architektura Biznes, prawo, finanse Ciąża, wychowanie Dom, ogród Ezoteryka, magia Film, teatr Fotografia, edycja zdjęć Historia Hobby, kolekcjonerstwo Internet, komputery Krajoznawcze Kuchnia, potrawy Malarstwo, rysunek Moda, uroda Motoryzacja, transport Pierwsza pomoc, zdrowie Pozostałe Przyroda, krajobrazy Rękodzieło, biżuteria, szycie Rozwój osobisty Seks, relacje partnerskie Sport, forma fizyczna Sztuka, architektura Taniec, śpiew, muzyka Technika Wiara, duchowość Zwierzęta domowe, hodowlane
Pozostałe Thrillery, sensacyjne, kryminałyDieta biegacza źroacute;dłem jego siły!
Książka dedykowana osobom biegającym: i tym początkującym, i tym zaawansowanym, ktoacute;rzy chcą poprawić swoją wydajność i zadbać o swoje zdrowie. Inspiruje i zachęca do nowego spojrzenia na odżywianie i sport. Autorzy przekonują, że dieta roślinna jest w wielu wymiarach łatwiejsza niż myślimy. Sami pisząc książkę, biegali, sprawdzając wszystkie przepisy i z lekkością kończyli co miesiąc ultramaraton, mierząc się z dystansami powyżej 100 kilometroacute;w. Autorzy przekonują, że wystarczy trochę wiedzy i zmiana kilku nawykoacute;w, aby cieszyć się efektami diety roślinnej w postaci szybszej regeneracji i większej wydolności organizmu. Przepisy są roacute;żnorodne i zachęcają do eksperymentowania z nowymi smakami. Oproacute;cz tradycyjnych wegańskich dań jest roacute;wnież wiele pomysłoacute;w na egzotyczne potrawy, ktoacute;rzy autorzy odkryli podczas swoich wielu podroacute;ży. W książce między innymi: grzanki z masłem migdałowym, powidłami i świeżymi owocami, pieczona dynia z rozmarynem, kotlety z kaszy gryczanej i burakoacute;w, batony energetyczne i wiele innych.
Dzięki książce Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin:
Co znajdziesz w książce?
Pierwsza część opisuje temat z perspektywy dietetyka, ktoacute;ry zajmuje się dietą roślinną dla sportowcoacute;w. Badania naukowe, zasady suplementacji i wskazoacute;wki na temat zdrowego odżywiania poparte wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Druga część odpowiada na pytania: jak zacząć, gdzie robić zakupy, w jakim tempie wprowadzać zmiany. Tu też znajdują się przepisy na śniadania, drugie śniadania, zupy, dania głoacute;wne, sałatki, dodatki do chleba, koktajle, napoje, desery oraz specjalne przepisy na dania, ktoacute;re warto spożywać w czasie treningoacute;w oraz zawodoacute;w sportowych. W ostatniej części książki autorzy dzielą się swoimi doświadczeniami z wyjątkowo wymagającego 100 milowego (170 kilometrowego) biegu goacute;rskiego w Chorwacji.
Każde danie w książce zostało zweryfikowane przez dietetyka, ma podaną kaloryczność oraz procent energii pochodzący z tłuszczu, białka i węglowodanoacute;w. Dodatkowo oznaczono potrawy, ktoacute;re są bogatym źroacute;dłem witamin lub pierwiastkoacute;w. Dania można dowolnie zestawiać, tworząc jadłospisy na kilka dni. A piękne zdjęcia zachęcają do wyproacute;bowania opisywanych potraw.
Violetta Domaradzka - od zawsze świadoma żywienia, weganka, biegaczka ultra. Kobieta z pasją. Inspiruje do działania innych. Nie straszny jej dystans 100 km w goacute;rach. Mama 7-letniej Poli
Robert Zakrzewski - od zawsze aktywny, od wielu lat biega. Kilka lat temu przerzedł na dietę roślinną. Aktywny uczestnik życia sportowego. Uczestnik wielu maratonoacute;w, ultramaratonoacute;w i biegoacute;w goacute;rskich.
Violetta i Robert tworzą zespoacute;ł Run Vegan Team. Na swoim koncie mają m.in. bieg 100 milowy (174 km) oraz biegi Ultra Rzeźnik (100km) i Rzeźnik (78km) w ciągu jednego tygodnia.
Damian Parol - dietetyk specjalizujący się w tematyce żywienia sportowcoacute;w. Bada wydolność biegaczy na diecie wegańskiej. Uważa, że połączenie sportu i diety roślinnej pozwala uporać się z problemem choroacute;b cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, otyłość, cukrzyca typu II czy miażdżyca.
Książka "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin"
Violetta Domaradzka; Robert Zakrzewski; Damian Parol