Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin - Violetta Domaradzka; Robert Zakrzewski; Damian Parol

Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin

4.00 Oceń książkę!

Autor: Violetta Domaradzka; Robert Zakrzewski; Damian Parol

Wydawnictwo: Publicat
ISBN: 9788324521289
EAN:
Format: 165 x 240
Oprawa: miękka
Stron: 240
Data wydania: 2015-09-23
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
27.99
książka
31.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Dieta biegacza źroacute;dłem jego siły!

Książka dedykowana osobom biegającym: i tym początkującym, i tym zaawansowanym, ktoacute;rzy chcą poprawić swoją wydajność i zadbać o swoje zdrowie. Inspiruje i zachęca do nowego spojrzenia na odżywianie i sport. Autorzy przekonują, że dieta roślinna jest w wielu wymiarach łatwiejsza niż myślimy. Sami pisząc książkę, biegali, sprawdzając wszystkie przepisy i z lekkością kończyli co miesiąc ultramaraton, mierząc się z dystansami powyżej 100 kilometroacute;w. Autorzy przekonują, że wystarczy trochę wiedzy i zmiana kilku nawykoacute;w, aby cieszyć się efektami diety roślinnej w postaci szybszej regeneracji i większej wydolności organizmu. Przepisy są roacute;żnorodne i zachęcają do eksperymentowania z nowymi smakami. Oproacute;cz tradycyjnych wegańskich dań jest roacute;wnież wiele pomysłoacute;w na egzotyczne potrawy, ktoacute;rzy autorzy odkryli podczas swoich wielu podroacute;ży. W książce między innymi: grzanki z masłem migdałowym, powidłami i świeżymi owocami, pieczona dynia z rozmarynem, kotlety z kaszy gryczanej i burakoacute;w, batony energetyczne i wiele innych.

Dzięki książce Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin:

  • poznasz zasady roślinnej diety oraz liczne korzyści, jakie się z nią wiążą, w szczegoacute;lności dla biegaczy
  • rozwiejesz wiele swoich wątpliwości i uzyskasz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania związane z takim stylem odżywiania
  • z łatwością przygotujesz zdrowe posiłki i sprawdzisz, jak oddziałują one na Twoacute;j organizm
  • przekonasz się, czy zawartość talerza ma wpływ na trening i wyniki... a potem już tylko pobiegniesz dalej.

Co znajdziesz w książce?

Pierwsza część opisuje temat z perspektywy dietetyka, ktoacute;ry zajmuje się dietą roślinną dla sportowcoacute;w. Badania naukowe, zasady suplementacji i wskazoacute;wki na temat zdrowego odżywiania poparte wiedzą i wieloletnim doświadczeniem. Druga część odpowiada na pytania: jak zacząć, gdzie robić zakupy, w jakim tempie wprowadzać zmiany. Tu też znajdują się przepisy na śniadania, drugie śniadania, zupy, dania głoacute;wne, sałatki, dodatki do chleba, koktajle, napoje, desery oraz specjalne przepisy na dania, ktoacute;re warto spożywać w czasie treningoacute;w oraz zawodoacute;w sportowych. W ostatniej części książki autorzy dzielą się swoimi doświadczeniami z wyjątkowo wymagającego 100 milowego (170 kilometrowego) biegu goacute;rskiego w Chorwacji.

Każde danie w książce zostało zweryfikowane przez dietetyka, ma podaną kaloryczność oraz procent energii pochodzący z tłuszczu, białka i węglowodanoacute;w. Dodatkowo oznaczono potrawy, ktoacute;re są bogatym źroacute;dłem witamin lub pierwiastkoacute;w. Dania można dowolnie zestawiać, tworząc jadłospisy na kilka dni. A piękne zdjęcia zachęcają do wyproacute;bowania opisywanych potraw.

Violetta Domaradzka - od zawsze świadoma żywienia, weganka, biegaczka ultra. Kobieta z pasją. Inspiruje do działania innych. Nie straszny jej dystans 100 km w goacute;rach. Mama 7-letniej Poli

Robert Zakrzewski - od zawsze aktywny, od wielu lat biega. Kilka lat temu przerzedł na dietę roślinną. Aktywny uczestnik życia sportowego. Uczestnik wielu maratonoacute;w, ultramaratonoacute;w i biegoacute;w goacute;rskich.
Violetta i Robert tworzą zespoacute;ł Run Vegan Team. Na swoim koncie mają m.in. bieg 100 milowy (174 km) oraz biegi Ultra Rzeźnik (100km) i Rzeźnik (78km) w ciągu jednego tygodnia.

Damian Parol - dietetyk specjalizujący się w tematyce żywienia sportowcoacute;w. Bada wydolność biegaczy na diecie wegańskiej. Uważa, że połączenie sportu i diety roślinnej pozwala uporać się z problemem choroacute;b cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, otyłość, cukrzyca typu II czy miażdżyca.

Książka "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin"
Violetta Domaradzka; Robert Zakrzewski; Damian Parol