Kociewska książka kucharska - Grzyb Andrzej

Kociewska książka kucharska

4.00 Oceń książkę!

Autor: Grzyb Andrzej

Wydawnictwo: Bernardinum
ISBN: 9788373805927
EAN: 9788373805927
Format: 240 x 170 x 25
Oprawa: Twarda
Stron: 272
Data wydania: 2008
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
31.97
książka
39.00zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Przez wieki ludzie wędrowali ciekawi świata, czy też gnani żądzą zysku albo wojennej sławy. Szli na krańce świata, niosąc Chrystusa. Szli, szukając ocalenia przed prześladowaniem. Nieśli też przy okazji z miejsca na miejsce, z południa na północ, ze wschodu na zachód, a i odwrotnie, swoją wiedzę o jedzeniu, swoje potrawy, smaki i produkty. Morzem i lądem wędrowały kartofle, kawa, herbata czy ? równie ważne jak sól i cukier ? przyprawy. W tej książce kucharskiej przypomina się to, co dawniej na Kociewiu jadano i to, co dzisiaj trafia na stoły ku uciesze podniebień i żołądków, z nadzieją, że mimo nowinek i postępującego uniwersalizmu wiele naszych potraw przetrwa. Nikogo nie musimy udawać. Jesteśmy częścią tej krainy, naszej krainy, Kociewia. Jej solą. Potrawy i ich przygotowanie w tej książce pokazujemy nie z powodu mody, lecz jako ważną część naszej regionalnej kultury.

Książka "Kociewska książka kucharska"
Grzyb Andrzej