Kill grill. Restauracja od kuchni - Anthony Bourdain

Kill grill. Restauracja od kuchni

4.00 Oceń książkę!

Autor: Anthony Bourdain

Wydawnictwo: W.A.B.
ISBN: 9788374144735
EAN:
Format: 135 x 200
Oprawa: miękka
Stron: 424
Data wydania: 2008-07-24
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
32.99
książka
34.00zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Chcę wam opowiedzieć o mrocznych zakamarkach restauracji, o subkulturze, w której militarna hierarchia o kilkusetletniej tradycji i żeglarski etos zamykający się w haśle "rum, sodomia i chłosta" tworzą mieszaninę wzorowej dyscypliny i przyprawiającego o wrzody żołądka chaosu. Czuję się w niej komfortowo, jak w miłej, ciepłej kąpieli. Swobodnie poruszam się po tym świecie. Rozumiem jego język. Znam wszystkich w małej, kumoterskiej społeczności szefów kuchni i kucharzy Nowego Jorku i wiem, jak się w niej poruszać (w przeciwieństwie do codziennego życia, w którym czuję się zdecydowanie mniej pewnie). (fragment książki)
Anthony Bourdain rzetelnie spełnia swoją obietnicę. Prowadzi nas przez swoje życie szlakiem doskonałych restauracji, podłych knajp, ohydnych spelunek i podejrzanych lokali. Jego przewodnikiem pozostaje namiętność - umiłowanie dobrego jedzenia, ale też euforia, jaka towarzyszy jego przygotowywaniu.
Dlaczego wpadł na pomysł zostania kucharzem? Jak zaczynał karierę, jak pokonywał zakręty życiowe, jak za jednym zamachem poznawał smak dorosłości, ciężkiej harówy i wyszukanych potraw?
Bourdain jest doskonałym obserwatorem. Wydobywa z ludzi to, co charakterystyczne, ujmujące, najciekawsze zarówno w dobrym, jak też złym znaczeniu. Zapewne zdziwiłby się, gdyby mu to powiedziano, ale dysponuje wyczuloną socjologiczną wrażliwością, która pozwala mu na wnikliwe analizy najrozmaitszych grup i środowisk. W połączeniu z warsztatem rasowego pisarza i ujmującym humorem daje to znakomite efekty.,

Zwariowany pamiętnik: zobacz, co naprawdę dzieje się za kuchennymi drzwiami...
"Newsweek"

Należy do tych książek, które najpierw czytamy jednym tchem, a potem w pracy denerwujemy kolegów, cytując im całe jej fragmenty
"USA Today"

Książka "Kill grill. Restauracja od kuchni"
Anthony Bourdain