Kasze. Polska specjalność - Alina Stradecka

Kasze. Polska specjalność

4.00 Oceń książkę!

Autor: Alina Stradecka

Wydawnictwo: Świat Książki
ISBN: 9788379430482
EAN:
Format: 160 x 215
Oprawa: miękka
Stron: 128
Data wydania: 2014-03-19
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
20.99
książka
22.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mówi się również, że zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, jak miażdżyca czy rak jelita grubego.

Wobec tych argumentów, pojawiło się na naszych stołach sporo potraw z kasz. Jedne pochodzą z kuchni staropolskiej, inne, jak bolońska polenta czy owocowo - mleczne zupy z kaszy manny, z różnych kuchni narodowych i częściowo się już u nas przyjęły. Całkowitą nowością są sałatki na bazie ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, orkiszowej czy afrykańskiego kuskusu.

Wszystkim na pewno przypadnie do gustu ich smak - delikatny i łatwo zmieniający się pod wpływem nowych przypraw.

Książka "Kasze. Polska specjalność"
Alina Stradecka