Kapusta. Polska specjalność - Alina Stradecka

Kapusta. Polska specjalność

4.00 Oceń książkę!

Autor: Alina Stradecka

Wydawnictwo: Świat Książki
ISBN: 9788379433919
EAN:
Format: 160 x 215
Oprawa: miękka
Stron: 136
Data wydania: 2014-05-28
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
18.49
książka
35.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Przedstawiamy bogaty zbiór przepisów na różnorodne potrawy przyrządzone z kapusty, która przez wieki obecności na naszych stołach zasłużyła na miano "królowej warzyw". Rośnie w całej strefie klimatu umiarkowanego i chłodnego, jest odporna na mróz, choroby i szkodniki, dobrze znosi transport, nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Dzięki tym zaletom jest tania i dostępna przez cały rok. Zalecana jest w medycynie naturalnej oraz jako środek profilaktyczny w wielu schorzeniach.

Już w starożytnym Rzymie ceniono ją za walory smakowe oraz właściwości odżywcze i lecznicze. Do Polski przywędrowała z Niemiec w XIV wieku. Mikołaj Rej zalecał: "Kapustki obrawszy, fasę jedną na to obróciwszy, na poły główki przekrawając, nadobnie ją ułożyć, koprzyku do niej nakłaść, a soli....". Można z tego wnioskować, że kiszenie kapusty to bardzo stary polski sposób na konserwowanie tego warzywa. W  książce znajduje się wiele przepisów  na wykorzystanie kiszonej kapusty.  Ale nie chodzi tylko o nasz ukochany bigos i kapuśniak na wędzonce. Sięgnięto do kuchni naszych wschodnich i zachodnich sąsiadów, kuchni skandynawskiej, a nawet śródziemnomorskiej. Będzie w czym wybierać.

Książka "Kapusta. Polska specjalność"
Alina Stradecka