Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo - Niklewicz Konrad

Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo

4.00 Oceń książkę!

Autor: Niklewicz Konrad

Wydawnictwo: Zeta Ars
ISBN: 9788361889281
EAN: 9788361889281
Format: 210 x 140 x 30
Oprawa: Twarda
Stron: 376
Data wydania: 2010
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
53.47
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Reprint wydania z 1895 roku.
Autorem jest Konrad Niklewicz - były inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Niklewicz w swoim dziele wprowadza czytelnika we wszystko to, co gospodarstwa piwnicznego (kiperstwa) i fabrykacji win dotyczy. Stara się przy tym, by wiadomości były dla wszystkich zrozumiałe kładąc nacisk na praktyczną stronę tematu.

Na początku książki pojawiają się definicje wina naturalnego i sztucznego.
W I części autor rozbudza nasze zmysły wzroku, smaku i powonienia, byśmy mogli zrozumieć i poczuć "kwiat" lub "bukiet" poprzez praktyczną próbę wina. Poznajemy przy tym kiperskie wyrażenia. W części II Niklewicz uświadamia jak można za pomocą przyrządów ocenić skład chemiczny moszczu i wina. Jest to podstawowa wiedza, którą później wykorzystujemy w części III do postawienia diagnozy w przypadkach chorób i wad wina, spowodowanych m.in. obecnością mikroorganizmów, np. obce zapachy i smaki, zmiana koloru, psucie się wina. Podaje nam również recepturę na ważenie octu winnego. W IV części autor uczy nas technicznych metod, takich jak: ściąganie, klarowanie oraz podaje sposoby postępowania z winem wytrawnym, niedofermentowanym, wątpliwym. Dowiadujemy się o środkach czyszczących wino, by potem przejść do tematu ogrzewania wina. W części V informuje o uszlachetnianiu win i sposobach przechowywania trunku w butelkach. Część VI zapoznaje nas z winem z drożdży winnych, z winem rodzynkowym i uczy nas sztucznej fabrykacji win. Część VII to kompendium wiedzy o drożdżach, winach słodkich i deserowych, esencjach, moszczach rodzynkowych, winach słodkich i likierowych, winach białych i czerwonych. Ponadto autor zapoznaje nas z urządzeniami w piwnicy i daje dobre rady na temat przechowywania win w beczkach. W jednym woluminie znajduje się VII części (łącznie 359 stron numerowanych z licznymi drzeworytami w tekście.) Pierwsze trzy części zostały wydane w 1895 r. nakładem autora. Pozostałe cztery w 1896 r. W książce zachowana została ciągłość numeracji.

Książka "Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo"
Niklewicz Konrad