Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej. 2400 przepisów - Hanna Szymanderska

Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej. 2400 przepisów

4.00 Oceń książkę!

Autor: Hanna Szymanderska

Wydawnictwo: Rea
ISBN: 9788371414626
EAN:
Format: 170 x 245
Oprawa: twarda
Stron: 1064
Data wydania: 2014-09-22
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
86.99
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej to dzieło wyjątkowe. Stanowi doskonałe kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej i współczesnej, "oficjalnej" i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. W dwudziestu rozdziałach znajdują się przepisy na masła smakowe, dipy, zupy, potrawy z mąki, jajek i sera, kasz i ryżu, ziemniaków, dodatki do zup i drugich dań, sosy, mięso, drób, dziczyznę, grzyby, jarzyny, desery, napoje zimne i gorące, ciasta, nalewki i przetwory. Oprócz znanych receptur na polski rosół czy kotlety schabowe, Autorka przypomina o takich zapomnianych specjałach, jak potrawy z raków, duszone jarząbki, łyski w sosie żurawinowym czy przepiórki w gniazdach.

Książka jest napisana barwnym językiem, niezwykle obrazowo. Każdy z rozdziałów poprzedza wstęp wyjaśniający omawiana dziedzinę, zawierający informacje niezbędne w kuchni zarówno początkującej, jak i doświadczonej gospodyni. Prawdziwym rarytasem sa rozdziały poświęcone nalewkom, grzybom, dziczyźnie.

Książka "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej. 2400 przepisów"
Hanna Szymanderska