EBOOK Obciążenie fizyczne pracy – obowiązki pracodawcy. Wydatek energetyczny – metody oceny. Zasady wydawania pracownikom posiłków profilaktycznych i napojów. - Halina Wojciechowska-Piskorska

EBOOK Obciążenie fizyczne pracy – obowiązki pracodawcy. Wydatek energetyczny – metody oceny. Zasady wydawania pracownikom posiłków profilaktycznych i napojów.

4.00 Oceń książkę!

Autor: Halina Wojciechowska-Piskorska

Wydawnictwo: ODDK
ISBN: 9788378044147
EAN: 837E6651EB
Format: 0,0 x 0,0 x 0,0
Oprawa: ...
Stron: 61
Data wydania: 2012
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
39.38
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Podczas wykonywania czynności zawodowych występuje konieczność pokonywania obciążenia fizycznego. Jest to możliwe dzięki właściwościom i czynnościom układu mięśniowego. W zależności od rodzaju stanowiska pracy obciążenie fizyczne pracowników może być różne. Mechanizacja, automatyzacja i robotyzacja sprawiają, iż aktywność ruchowa pracowników maleje. Zmniejsza się natężenie przemian energetycznych w ustroju czyli maleje koszt energetyczny pracy. Nie oznacza to jednak, że maleje obciążenie fizyczne pracowników. W celu dokonania ergonomicznej oceny ciężkości pracy fizycznej należy przeanalizować: chronometraż czynności podczas zmiany roboczej, wydatek energetyczny dla poszczególnych czynności, pozycję przy pracy, zakres ruchów roboczych, stopień zaangażowania grup mięśniowych, siłę niezbędną do wykonania poszczególnych czynności, stopień monotypowości ruchów, wielkość oraz sposób przemieszczania ciężarów, a także dźwigania. W opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące obciążenia fizycznego pracy: kryteria oceny ciężkości pracy, metody oceny wydatku energetycznego pracy, z przykładem obliczeniowym, charakterystyka i ocena obciążenia wynikającego z dźwigania ciężarów, zasady wydawania pracownikom posiłków profilaktycznych i napojów, zasady wyposażania pracowników w środki ochrony indywidualnej oraz odzież i obuwie robocze.

Książka "EBOOK Obciążenie fizyczne pracy – obowiązki pracodawcy. Wydatek energetyczny – metody oceny. Zasady wydawania pracownikom posiłków profilaktycznych i napojów."
Halina Wojciechowska-Piskorska