EBOOK Meksyk od kuchni - Susana Osorio-Mrożek

EBOOK Meksyk od kuchni

4.00 Oceń książkę!

Autor: Susana Osorio-Mrożek

Wydawnictwo: Universitas
ISBN: 9788324224647
EAN: 9850D8D1EB
Format: 0,0 x 0,0 x 0,0
Oprawa: ...
Stron: 400
Data wydania: 2014
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
18.75
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.

Książka "EBOOK Meksyk od kuchni"
Susana Osorio-Mrożek