EBOOK Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności - Paweł Bryła

EBOOK Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności

4.00 Oceń książkę!

Autor: Paweł Bryła

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN: 9788375259926
EAN: 66A6734DEB
Format: 0,0 x 0,0 x 0,0
Oprawa: ...
Stron: 296
Data wydania: 2013
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
21.60
Książka w Twoim domu w ciągu 48h

Wzrost zainteresowania regionalnymi produktami żywnościowymi wynika w dużym stopniu ze zmęczenia konsumentów ofertą produktów masowych. Nowym trendem zachowań nabywców produktów żywnościowych jest poszukiwanie zdrowych produktów o unikatowych atrybutach. Mamy tutaj do czynienia z rosnącą świadomością konsumentów oraz z coraz większą dbałością o zdrowy tryb życia. Współczesny konsument jest także coraz bardziej otwarty na poznawanie różnych regionów i to zarówno w skali swego kraju, jak i całej Europy.
W procesie konsumpcji produktów żywnościowych obserwujemy wyraźny trend do poszukiwania autentycznych wartości i związanych z nimi produktów. W kontekście europejskim należy także podkreślić umacnianie roli regulacji unijnych, które służą ochronie produktów regionalnych oraz unikatowych metod wytwarzania.
Z marketingowego punktu widzenia produkty regionalne stwarzają szereg zupełnie nowych możliwości dla innowacyjnych działań marketingowych. Działania te wpisują się w szeroki nurt marketingu sensorycznego i nostalgicznego, gdyż w przypadku żywności zmysłowe walory produktu mają kluczowe znaczenie. Należy podkreślić także fakt, że większość produktów regionalnych jest wytwarzanych przez małe i średnie przedsiębiorstwa. Innowacje marketingowe tej kategorii firm dotyczą głównie sfery komunikacji marketingowej oraz nowoczesnych kanałów dystrybucji.
W sferze komunikacji marketingowej działania te dotyczą strategii budowania marki oraz wykorzystania nowoczesnych kanałów komunikacji marketingowej.
W sferze nowoczesnej dystrybucji głównym wyzwaniem pozostaje znalezienie najbardziej efektywnych kanałów dystrybucji. W przypadku producentów o większej skali produkcji pojawia się również wyzwanie związane z wejściem z produktami regionalnymi do nowoczesnych kanałów masowej dystrybucji.
Osobnym wyzwaniem dla regionalnych produktów żywnościowych są strategie eksportu i próby penetrowania rynków zagranicznych. Możliwości marketingowe są w tym zakresie zdeterminowane skalą produkcji, a także wykorzystaniem w tej strategii różnego rodzaju dobrowolnych zrzeszeń i konsorcjów producenckich.
Wprowadzenie8

1.Specyfika marketingu produktów regionalnych na rynku żywności (Paweł Bryła) 12
1.1.Wprowadzenie 12
1.2.Marketingowe podstawy stosowania strategii oferowania produktów regionalnych 12
1.3.Wspólnotowy system ochrony produktów regionalnych 18
1.4.Strategie oferowania produktów regionalnych w wybranych krajach członkowskich "starej" Unii 23
1.5.Wybrane czynniki sukcesu strategii marketingowych francuskich producentów wina27
1.6.Polskie doświadczenia w zakresie wspierania podmiotów oferujących produkty regionalne 33
1.7.Specyfika zarządzania markami kolektywnymi36

2.Działania marketingowe wytwórców regionalnych produktów żywnościowych posiadających europejskie oznaczenie jakości - w świetle badań ankietowych (Paweł Bryła, Tomasz Domański) 44
2.1.Charakterystyka próby badanej 44
2.2.Charakterystyka osób zarządzających badanymi organizacjami 53
2.3.Wpływ europejskiego oznaczenia jakości na rozwój organizacji 55
2.4.Charakterystyka strategii oferowania produktów regionalnych 60
2.5.Charakterystyka działań marketingowych producentów żywności regionalnej 65
2.6.Charakterystyka strategii rozwoju badanych organizacji 76

3.Strategie organizacji wytwarzających wyroby wpisane na Listę produktów tradycyjnych - wyniki badania ankietowego (Paweł Bryła, Tomasz Domański)82
3.1.Charakterystyka próby badanej 82
3.2.Charakterystyka osób zarządzających badanymi organizacjami 88
3.3.Wpływ wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych na rozwój organizacji 91
3.4.Charakterystyka strategii oferowania produktów tradycyjnych 97
3.5.Charakterystyka działań marketingowych producentów żywności tradycyjnej 102
3.6.Charakterystyka strategii rozwoju badanych organizacji110

4.Strategie polskich producentów żywności ekologicznej - w świetle badań ankietowych (Paweł Bryła)116
4.1.Charakterystyka próby badanej116
4.2.Charakterystyka osób zarządzających badanymi organizacjami120
4.3.Wpływ uzyskania statusu producenta żywności ekologicznej na rozwój firmy122
4.4.Charakterystyka strategii oferowania produktów ekologicznych127
4.5.Charakterystyka działań marketingowych producentów żywności ekologicznej132
4.6.Charakterystyka strategii rozwoju badanych organizacji141

5.Studia przypadku włoskich producentów szynek (Tomasz Domański)146
5.1.Konsorcjum producentów szynki parmeńskiej ("Prosciutto di Parma")146
5.1.1.Istota konsorcjum producentów szynki parmeńskiej146
5.1.2.Miejsce pochodzenia produktu147
5.1.3.Materiał hodowlany - surowiec mięsny148
5.2.Konsorcjum producentów szynki toskańskiej - "Prosciutto toscano"162
5.2.1.Specyfika produktu (PDO)162
5.2.2.Konsorcjum ochrony szynki toskańskiej ("Prosciutto Toscano Consortium")163
5.2.3.Marketingowe działania konsorcjów produkujących szynki173

6.Studia przypadku włoskich producentów sera "pecorino" (Tomasz Domański)181
6.1.Konsorcjum producentów toskańskiego sera "Pecorino"181
6.2.Konsorcjum producentów sera "Pecorino Romano"184
6.3.Nowa generacja konsorcjów producentów sera "Pecorino"189

7.Studia przypadku włoskich producentów serów "parmigiano" i "Gorgonzola" (Tomasz Domański)196
7.1.Konsorcjum producentów sera "Parmigiano-Reggiano" (Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano)196
7.2.Konsorcjum ochrony sera "Gorgonzola"202

8.Studia przypadku włoskich producentów octu balsamicznego (Tomasz Domański)213
8.1.Konsorcjum ochrony octu balsamicznego z Modeny213
8.2.Studia przypadku wybranych producentów octu balsamicznego217
8.2.1.Acetaia di Giorgio217
8.3.Studia przypadku innych producentów octu balsamicznego z Modeny223
8.3.1.Acetaia La Bonissima di Modena SRL223
8.3.2.Acetaia Fini Modena SRL225

9.Studia przypadku włoskich producentów oliwy (Tomasz Domański)226
9.1.Konsorcja producentów oliwy226
9.2.Studium przypadku marki "Santolivo" DOP234

10.Studium przypadku regionu toskanii jako dostawcy produktów tradycyjnych (Tomasz Domański)240
10.1.Koncepcja budowania silnej marki regionu240
10.2.Koncepcja promocji regionalnej turystyki245
10.3.Koncepcja budowania gamy tradycyjnych produktów regio- nalnych253

Zakończenie272
Bibliografia285
Spis tabel i wykresów290

Książka "EBOOK Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności"
Paweł Bryła