Domasznija Polskaja Kuchnija. Domowa kuchnia polska - wersja rosyjska - praca zbiorowa

Domasznija Polskaja Kuchnija. Domowa kuchnia polska - wersja rosyjska

4.00 Oceń książkę!

Autor: praca zbiorowa

Wydawnictwo: Festina
ISBN: 9788361511304
EAN: 9788361511304
Format: 245 x 170 x 0
Oprawa: oprawa broszurowa
Stron: 128
Data wydania: 2012
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
31.47
książka
33.49zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało wiele czynników.

Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne surowce przetwarzane były w kuchni na różne sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.

Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, posiadający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności.

W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń została zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. podawano pierwotnie jedynie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt Wielkanocnych...

Książka "Domasznija Polskaja Kuchnija. Domowa kuchnia polska - wersja rosyjska"
praca zbiorowa