Dobra kuchnia Kuchnia śląska - Czarkowska Iwona

Dobra kuchnia Kuchnia śląska

4.00 Oceń książkę!

Autor: Czarkowska Iwona

Wydawnictwo: Dragon
ISBN: 9788362521821
EAN: 9788362521821
Format: 210 x 135 x 5
Oprawa: Miękka
Stron: 48
Data wydania: 2011
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
4.47
książka
4.99zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Kuchnia śląska ulegała rozmaitym wpływom. O jej dzisiejszym kształcie w największym stopniu zdecydowały tradycje: polska, niemiecka, czeska i austriacka. Wśród wielu potraw z tego regionu najbardziej charakterystyczne pozostają rolady, kluski i krupnioki. Wiele śląskich specjałów weszło do ogólnopolskiego kanonu.
Na śląskim stole królują: wodzionka ? zupa z chleba z dodatkiem czosnku i smalcu, zupa na zakwaszonej mące, czyli żur, oberiba z kalarepy i parzybroda z kapusty. Poza nimi ważne miejsce zajmują krupnioki i żymloki z kaszy lub bułki tartej wymieszanej z wieprzową krwią, ajerkuchy, czyli regionalna wersja racuchów, oraz placki ziemniaczane przygotowywane na wiele sposobów. Dzięki Kuchni śląskiej Czytelnik pozna przepisy na te i inne wyborne specjały, a także pozna znaczenie tajemniczo brzmiących nazw, takich jak: nudelzupa, siemieniotka czy kyksy ze szpyrek.

Książka "Dobra kuchnia Kuchnia śląska"
Czarkowska Iwona