Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - Rzeźnicka Zofia, Kokoszko Maciej

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)

4.00 Oceń książkę!

Autor: Rzeźnicka Zofia, Kokoszko Maciej

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN: 9788380884786
EAN: 9788380884786
Format: 240 x 170 x 14
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Stron: 260
Data wydania: 2016
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
49.47
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.

Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.

Książka "Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)"
Rzeźnicka Zofia, Kokoszko Maciej