Dania z ryb - Czarkowska Iwona

Dania z ryb

4.00 Oceń książkę!

Autor: Czarkowska Iwona

Wydawnictwo: Dragon
ISBN: 9788378870357
EAN: 9788378870357
Format: 210 x 135 x 5
Oprawa: Miękka
Stron: 32
Data wydania: 2015
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
4.47
książka
4.49zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Ryby pojawiły się w menu naszych przodków już wiele tysięcy lat temu. Ich mięso jest doskonałym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, wapnia, fosforu i jodu. Warto pamiętać, że ryby powinny zajmować stałe miejsce w naszym menu, ponieważ ich spożywanie bardzo korzystnie wpływa na organizm. W mięsie i tłuszczu ryb znajdują się również witaminy B, A i D. Duże znaczenie ma witamina D, występująca jedynie w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i to w małych ilościach. W zależności od upodobań, ryby można gotować na parze, w wywarze z warzyw, można je smażyć, dusić, piec, grillować, przyrządzać w galarecie. Wystarczy posypać je solą i pieprzem, ale jeśli ponad wszystko cenimy aromat ziół i przypraw, warto sięgnąć po anyż, gałkę muszkatołową, rozmaryn, tymianek, kolendrę, oregano lub ostrą paprykę. Do ryb delikatnych oraz pieczonych w folii aluminiowej doskonałym dodatkiem jest białe wytrawne wino.

Książka "Dania z ryb"
Czarkowska Iwona