Cięcie drzew i krzewów owocowych - Mika Augustyn

Cięcie drzew i krzewów owocowych

4.00 Oceń książkę!

Autor: Mika Augustyn

Wydawnictwo: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
ISBN: 8309010001
EAN: 9788309010005
Format: 220 x 160 x 15
Oprawa: Twarda
Stron: 192
Data wydania: 2014
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
42.50
książka
49.48zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
Cięcie drzew i krzewów owocowych jest nie­rozerwalnie związane z racjonalną pielęgnacją roślin sadowniczych. Ma ono kilka celów.
Po posadzeniu drzewa i krzewy przyci­namy, aby łatwiej się przyjęły. W czasie przesadzania roślin ze szkółki do sadu 4/5 systemu korzeniowego zostaje odcięte. Przycięcie pędów przywraca równowagę między systemem korzeniowym a częścią nadziem­ną; ogranicza nadmierną transpirację, ułatwia przyjęcie się roślin i ich wzrost.

W pierwszych latach po posadzeniu roślin wykonuje się cięcie formujące, które ma na celu nadanie roślinom odpowiedniego kształtu. Dawniej formowano korony drzew owocowych wyłącznie za pomocą cięcia. Kiedy się okazało, że cięcie opóźnia owoco­wanie, zaczęto formować korony przez przy­ginanie pędów. W sadach intensywnych przyginanie pędów jest obecnie podstawowym zabiegiem formującym, cięcie - tylko uzupełniającym.

Niektóre formy drzew, np. szpalerową lub wrzecionową, można uzyskać wyłącznie dzięki przyginaniu pędów i słabemu cięciu. W sadach towarowych, gdzie wczesne wchodzenie drzew w okres owocowania jest bardzo ważne, nie wyprowadza się takich form, które wymagają intensywnego cięcia. Cięcie formujące znajduje obecnie większe zastosowanie w ogródkach przydomowych i na działkach, przy formowaniu sztucznych koron.

Po wejściu w okres owocowania co­roczne cięcie drzew i krzewów staje się koniecznością. Ma ono na celu regulowanie wzrostu i owocowania. Za pomocą cięcia utrzymujemy odpowiednie rozmiary i zagęszczenie koron drzew i krzewów. W sadach złożonych z drzew silnie rosnących konieczne jest cięcie ograniczające wysokość i rozpiętość koron. Drzewa zbyt wysokie trudno skutecznie opryskiwać, a zbiór owoców jest uciążliwy i mało wydajny. Rozpiętość koron musi umożliwiać swobodny przejazd ciągnika i maszyn towarzyszących.

Cięcie przerzedzające i odmładzające korony ma na celu uzyskanie owoców dorodnych, w pełni wyrośniętych i wybarwionych. Przeciwdziała więc, w miarę starzenia się drzew i krzewów, tendencji do wydawania nadmiernej ilości owoców, niestety, bardzo drobnych. Zmniejszenie liczby kwiatów i zawiązków owocowych pozwala na dorośniecie pozostałych owoców do wielkości charakterystycznej dla danej odmiany. Cięcie sprzyja również regularnemu owocowaniu.

Książka "Cięcie drzew i krzewów owocowych"
Mika Augustyn