Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej -

Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej

3.00 Oceń książkę!

Autor: ...

Wydawnictwo: Powszechne Rolnicze i Leśne
ISBN: 9788309010678
EAN:
Format: 165 x 235
Oprawa: miękka
Stron: 260
Data wydania: 2011-11-01
Gdzie kupić tanią książkę?
książka
43.99
książka
54.97zł
Książka w Twoim domu w ciągu 48h
W optymalizacji produkcji zwierzęcej, oprócz wykorzystania zdobyczy współczesnej genetyki, technologii produkcji, w tym i żywienia, stosuje się powszechnie rożnego rodzaju związki organiczne i nieorganiczne, mikroorganizmy i ich metabolity, pozyskiwane bądź to na drodze syntezy chemicznej, bądź wskutek wykorzystania często dość skomplikowanych procesów biotechnologicznych. Do tej grupy składników należy więc zaliczyć związki i preparaty, których zastosowanie w chowie i hodowli zwierząt zwiększa produkcyjność, zdrowotność, umożliwia przedłużenie albo poprawę użyteczności pokarmowej pasz, szczególnie pod względem wyglądu, zapachu, smaku, konsystencji i trwałości, stosowanych metod technologicznych, a także przeznaczenia żywieniowo-fizjologicznego lub dietetycznego. W tej publikacji przedstawiono bogactwo związków chemicznych i preparatów biotechnologicznych, które rozważnie i umiejętnie stosowane, mogą być bardzo przydatne w efektywnej produkcji zwierzęcej, zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności. Poruszono także zagadnienia dotyczące konserwacji pasz, modyfikacji genetycznej roślin i pasz oraz wykorzystania nanotechnologii w produkcji zwierzęcej.

Książka "Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej"